fredag den 22. juni 2012

Hyldeblomstsaft i praksis

Jeg undervisere 3 "knægte" (velfungerende autister omkring 20 år) i sund kost. Her i juni er det oplagt at lave hyldeblomstsaftevand. Der er godtnok meget sukker i - men vi ved at der ikke er andre tilsætningsstoffer. Sukker sødmer ikke kun - men konserverer også.
Da jeg præsenterer eleverne for min idé er det første de siger: "Vi skal i hvert fald ikke ud og plukke blomster..." - men det havde jeg såmen også regnet med. Alle udstyret med en pose og saks hopper vi i bilen og ud på landet, hvor vi gør stop hver gang vi ser et hyldeblomstræ. Og faktisk havde vi det sjovt - selvom de ikke ville indrømme det. Uden at protestere fjernede de stilke, kogte vand og hældte sukker i vandet - dernæst lagde blomsterne i gryden. Det var nok det mest mærkelige - at der skulle laves noget spiseligt ud af blomster. Vi lade det køle af og sætter det i køleskabet. Det er torsdag vi har lavet det - og det skal stå til søndag og trække. Så det passer med, at når de kommer tilbage fra weekend, er saften klar.

Da jeg planlagde forløbet lagde jeg vægt på at lære dem at bruge naturen og samtidig finde alternativer til den søde drikke på hylderne.Efterfølgende må jeg sige at det var en succes - og alle 3 ved nu hvordan et hyldeblomsttræ ser du.