onsdag den 16. maj 2012

Natursyn - hvordan bruger vi naturen?

Jeg tænker på 2 former for natursyn - det ene er at vi bruger naturen til at producere, udvinde råstoffer etc. - og det andet at vi bruger naturen som et sted vi vælger at være for at "nyde" den. For mit vedkommende, som er opvokset med produktivt at bruge naturen, er det en naturlig del af mit natursyn. Jo ældre og jo mere bevidst jeg bliver omkring naturens ressourcer, jo mere værner jeg om den - så alle kan nyde godt af den - MEN dog stadivæk med fornuften i behold. Erhversmæssige brugere af naturen bliver ofte udstillet som syndebukke (hvilket bestemt også i nogle tilfælde er berettiget) - det er dog ofte på basis af uvidenhed og manglende indblik i erhvervet. Mit natursyn baserer på respekt for naturen - det er kun på den måde vi både produktivt og rekreativt kan fortsætte med at bruge den.


Natursyn

I forbindelse med min dyreholdsopgave "graver" jeg lidt i hunderacer. Jeg har klart fordomme overfor kamphunde uden at have dybere viden om de omtalte racer.

Jeg dumper i med begge ben og følger strømmen - jeg er tilhænger af hundeloven, som ekskluderer disse racer. Dorte Dalgaard, journalist, som kigger på forløbet fra den mere sociologiske vinkel, hvor hun læner sig op af Bordieu og hans teori om den sociale kapital. Hun beskriver situationen omkring den statutus man mister ved at være hundejer af de ekskluderede hunderacer. Ydermere påpeger hun at hundeloven hovedesageligt er opstået og vedtaget for at sende signal om politisk handlekraft - behov for at handle på noget som er uanstændigt. Der bliver ikke lyttet til eksperter.

Jeg mærker efter om denne radioudsendelsen på P1, som baserer på natursyn, har ændret min holdning til hundeloven og de deri ekskluderede racer... og nej, det har den ikke - men den har gjort mig mere bevidst om problematikken om at have et statisk natursyn og dermed udelukke viden. Det er derfor jeg i min biotop opgave 4 beskæftiger mig med emnet natursyn.

Her er linket til P1 radioudsendelsen: Slemme hunde