tirsdag den 2. oktober 2012

Biotop 6 - vandkredsløb


Vand

Med dette emne føres børnene ind i vandets betydning for liv og i vandets tre tilstandsformer (flydende, fast og damp). I emnet indgår nogle eksperimenter som skal være med til at forankre den kataloge viden.

Vandets kredsløb

Vandets kredsløb er en evig cyklus, hvor vandet bevæger sig fra lag nede i jorden, ud mod søer, vandløb og hav. Derfra fordamper noget af det og falder igen som regn eller sne. Og så starter vandets bevægelse ned i jorden igen. Hvordan kan det lade sig gøre?

Vandets konstante kredsløb

Vandet i naturen er aldrig i ro.Vandet fra havets -, søers - og vandløbs overflader fordamper. Planterne optager vand fra jorden, som fordamper gennem deres blade. Vanddamp stiger op og kommer op i kolde luftlag. Der bliver den synlig som skyer. Er der tilstrækkelig meget damp i skyerne, bliver det efterhånden til dråber eller hagl/sne. Når skyerne er blevet tilpas store og tunge, falder vandet ned mod jorden som regn, hagl eller sne.

Fra jordoverfladen vil en stor del af vandet fordampe igen. En anden stor del bliver optaget af planterne. Men meget af vandet i planterne vil hurtigt fordampe fra bladene.
Det vand som ikke fordamper render i søer, floder og havet. Den sidste del siver ned i jorden gennem de forskellige lag og bliver til grundvand.

 
Det regner...

 
vandet siver ned i jorden...

 
vandet bliver optaget af planterne gennem deres rødder i jorden...

 
dis og tåge opstår ved at varme og kulde møder hinanden. Det kan være varm luft der afkøles af en kold jordoverflade eller omvendt. Tåge er som en sky der ligger lige på jorden. Vandet fordamper og stiger op...
 
og danner skyer.
 
(foto af sky er lånt af Winni) 
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar